Lekker en gezond?

chocolade bonbons

 

 

Chocolade is een bekende lekkernij, maar niet alle chocolade is gelijk. Er bestaan vele soorten chocolade, van chocoladesnoepjes tot pure en melkchocolade, en ook verschillende smaken. Door de verschillende soorten ingrediënten die voor de vervaardiging van deze bonbons worden gebruikt, kan ook hun voedingswaarde verschillen. Gelukkig zijn er gezonde chocoladebonbons waarvan je kunt genieten zonder je zorgen te maken over hun effect op je lichaam. Het is niet gezond om elke dag chocolade bonbons te eten. Chocolade heeft tal van gezondheidsvoordelen omdat het vol zit met antioxidanten en voedingsstoffen zoals koper, magnesium, calcium, ijzer en vitamine B1, B2, B3 en E. Dit maakt het een ideale snack voor mensen die iets willen eten dat zowel lekker als gezond is. Maar niet alle soorten chocolade zijn het eten waard; lees daarom dit artikel over enkele populaire soorten ongezonde chocolade, zodat u weet wat u niet moet eten.

Wat is het verschil tussen gezonde chocolade en ongezonde chocolade?

Chocolade is een rijke bron van voedingsstoffen zoals kalium, magnesium en ijzer, maar kan ook veel suiker bevatten door de hoeveelheid cacaobestanddelen die hij bevat. Pure chocolade bevat de hoogste concentratie flavanolen waarvan is vastgesteld dat ze antioxiderende eigenschappen hebben, terwijl melkchocolade een goede bron van vitaminen en mineralen is, maar ook veel suiker bevat. U kunt gezondere chocolade consumeren door donkere chocolade te kiezen die tussen 70% en 85% cacaobestanddelen bevat. Melkchocolade bevat kleine hoeveelheden mineralen en vitaminen, maar is ook rijk aan suiker en bevat weinig cacaobestanddelen. U kunt nog steeds melkchocolade consumeren, maar probeer u te beperken tot een paar stukjes per dag. Witte chocolade bevat zeer weinig cacaobestanddelen en geen mineralen, waardoor het een gezonde optie is voor wie op zijn suikerinname let. Het heeft echter ook een zeer lage voedingswaarde en wordt best vermeden.

Donkere chocolade

Pure chocolade is rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen, flavanolen en alkaloïden die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en waarvan zelfs is aangetoond dat ze de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel verlagen. Flavonolen zijn in grote hoeveelheden aanwezig in pure chocolade; er is aangetoond dat zij een aanzienlijke invloed hebben op de bloeddruk en het glucosemetabolisme. Donkere chocolade bevat ook veel mineralen zoals ijzer en magnesium, die de gezondheid ten goede komen en het risico op hart- en vaatproblemen, diabetes en stofwisselingsstoornissen kunnen helpen verminderen.

Pure chocolade bevat slechts kleine hoeveelheden suiker en is rijk aan vezels, die kunnen helpen uw inname van calorieën te verminderen en u langer vol te houden, waardoor u slanker blijft. Pure chocolade bevat ook ingrediënten zoals cacaoboter en soja-eiwitten, die vaak worden gebruikt bij het maken van zuivelvrije en veganistische producten.

Melkchocolade

Melkchocolade bevat kleine hoeveelheden suiker en is rijk aan eiwitten en mineralen zoals calcium, kalium en natrium. Melkchocolade bevat weinig vet en veel lactose, waardoor het een geschikte optie is voor wie lactose-intolerant is of een zuivelallergie heeft.

Conclusie

Gezonde chocolade zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en antioxidanten en bevat weinig suiker maar veel cacaobestanddelen. Het kan worden geconsumeerd als traktatie of worden toegevoegd aan het dagelijkse dieet.

Pure chocolade is rijk aan antioxidanten en heeft een hoger gehalte aan cacaobestanddelen. Hij bevat echter ook veel suiker en mag alleen worden geconsumeerd als traktatie. Melkchocolade bevat kleine hoeveelheden suiker, maar bevat veel lactose en weinig cacaobestanddelen. Het wordt best geconsumeerd als traktatie. Witte chocolade bevat zeer weinig cacaobestanddelen, maar heeft een hoog suikergehalte en een zeer lage voedingswaarde. Het wordt best vermeden.